Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

gitarfesztival bfured_2014_web

Gitárvirtuózok szolgáltatják a zenét a strandolás után

Június végén Balatonfüred nemcsak a napfény és a víz szerelmesei, hanem a zenerajongók kedvenc úti célja is lesz, hiszen a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál idei programja különlegesen jónak ígérkezik.

Sokan egész évben a balatoni nyaralást várják, hogy végre kiszabadulhassanak a hétköznapok egyformaságából, és egy hétig csak pihenhessenek. A strandolás azonban néhány nap után unalmassá válhat, és szívesen beiktatnánk egy kis kirándulást vagy kulturális programot is. Utóbbira ideális választás a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál.

A délelőtti nyilvános mesterkurzusok és hangszerkiállítások mellett délutánonként előadásokkal, fiatalok koncertjével színesedik az amúgy sem unalmas fesztiválprogram a gyönyörűen felújított balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskolában. A kiállításokon japán, német, görög, spanyol és magyar hangszerkészítő mesterek mellett egy svéd kottakiadó és egy olasz húrgyártó cég hozza el Balatonfüredre a gitározáshoz szükséges kellékeit. Esténként különlegesen színvonalas koncertekkel várják a nagyérdemű közönséget négy helyszínen is.
Mindjárt a fesztivál kezdetén, június 21.-én 20:30-kor a híres virtuóz páros, Miroslav Tadic és Vlatko Stefanovski világzene koncertje lesz hallható a Tagore sétány közepén felállított Hal és Borünnep nagyszínpadán. Ez a koncert a várossal közös szervezésben valósult meg, belépőjegyet nem kell vásárolni. Június 22.-én 20:00 órakor a tavalyi Balatonfüredi Tehetségkutató Gitárverseny első helyezettjei lépnek színpadra az Anna Grand Hotel impozáns dísztermében. Egy fiatal tehetséges hölgyekből álló csapat a Gitarrissima – Vienna Guitar Quartet nyűgöz le bennünket június 23.-án este 20:00 órakor a Kisfaludy Galéria falai közt. Június 24.-én 15:00 órakor egy nagyon érdekes délutáni programot ajánlunk azok figyelmébe, akiket érdekel a pszichológia és a jelenlegi generáció kérdése. Dr. Pais Ella Regina az országszerte ismert pszichológus tart érdekfeszítő előadást a zeneiskola koncerttermében. Szintén 24.-én de este 20:30-kor, biztosan zsúfolásig tele lesz a Hotel Margaréta „Anthemis” terme, mert Marcin Dylla aki nem kevesebb mint 19 versenygyőzelemmel büszkélkedhet a Washington Post által „A világ legtehetségesebb gitárművészének” nevezett virtuóz fiatalember lép színpadra. Június 25.-én 20:00 órakor a zseniális cseh gitárművész, Pavel Steidl lesz a fesztivál vendége, aki mókás, a közönséggel összekacsintó, de briliáns koncertjével, biztosan a Gitárfesztivál közönségének kedvencévé válik.
Június 26.-án 20:00 órakor a Kisfaludy Galéria kiállítótermében a zene ünnepe lesz, Paul O’Dette lantművész társaságában. A művész Dowland estje igazi csemege lesz minden zeneszerető számára. Mondhatnánk, hogy a művész maga a zene, akinek koncertje után semmi másra nem vágyik az ember, csak arra, hogy újra hallhassa ezt a csodát. Június 27.-én 20:30-kor egy világszerte ismert legendát Kazuhito Yamashita-t hallhatjuk a Hotel Margaréta „Anthemis” termében, aki többek közt átírta egy szál gitárra Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című művét is. Szólóban és zenészekből álló családjával is fellép a gitárművész tehát nagyon különleges estre számíthatunk.
A június 28.-i koncert felteszi koronát a fesztivál programjaira. A világhírű flamenco gitáros, Paco Pena tüzes flamenco koncertje zárja a fesztivál programsorozatát 20:30-kor a Hotel Margaréta „Anthemis” termében.