A „Nautica” – a fiumei Tengerészeti Akadémia története

nautica-honlapA Városi Múzeum (Balatonfüred, Blaha Lujza u. 3.) időszakos kiállítása

2012. március 16 – június 15.

A TIT Hajózástörténeti,- Modellező és Hagyományőrző Egyesületének kiállítása

 

Különleges tematikájú kiállításra hívjuk és várjuk Önt a balatonfüredi Városi Múzeumba. Ebben az esztendőben Opatija Balatonfüred kiemelt kulturális partnere. Tárlatunk a közeli adriai város, Rijeka múltjának nemzetünkhöz kötődő korszakához kalauzol el bennünket.

 

A magyar tengerészképzés első 150 éve „a magyar korona gyöngyszeméhez”, a magyar tengeri kijáróhoz, Fiuméhoz, a mai Rijekához fűződik. Az iskola 1894-ben kapta a Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia (Regia Ungarica Accademia Nautica) nevet. A magyar tengerhajózási vállalatok, a tengerészeti közigazgatás és esetenként a császári és királyi haditengerészet irányításához, ellenőrzéséhez szükséges felső-és középvezető réteget volt hivatott képezni. A három legnagyobb magyar tengerhajózási vállalat – szerződés ellenében – ösztöndíjakat biztosított az akadémia tanulóinak. 1903-ban az intézmény számára új, impozáns, ma is álló épületet emeltek. A négy tanéves akadémia az I. világháború kirobbanásakor élte fénykorát. Nemzetközi hírű tanárok oktatták az ifjakat a legmodernebb eszközökkel, korszerű tankönyvekkel, gazdag könyvtárral. A háború után az akadémia olasz irányítás alá került.

A tárlat gazdag dokumentum-és képanyagával a hajdani akadémiának állít emléket. Bemutatja a nagyhírű intézmény alakulásának körülményeit, működését, jeles diákjait (köztük az Afrika-kutató Magyar Lászlót és a Titanic túlélőit mentő Carpathia gőzös magyar tisztjét, Ráth Gusztávot) valamint részletesen ismerteti a tanítás módszereit, eszközeit, az akadémia megszűnésének körülményeit.

A kiállítás Horváth József okl. hajóskapitány, nautica szakíró 1999-ben megjelent, két év múlva angol nyelven is kiadott, az akadémia történetét feldolgozó könyve tematikáját követi, izgalmas, érdekfeszítő formában dolgozza fel annak anyagát. A TIT Hajózástörténeti-, Modellező és Hagyományőrző Egyesülete „Országjáró Hajózástörténeti Kiállítások” című sorozatának keretében jutott el városunkba, a Balaton partjára. Köszönet érte Horváth Józsefnek és az egyesületnek!

A „Nautica”- a Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia története című tárlatot 2012. március 16-án, pénteken 16 órakor Dr. Balogh Tamás, az egyesület elnöke nyitja meg, majd Horváth József előadását hallgathatjuk meg a múzeum Pálóczi termében az akadémia történetének a kiegyezéssel záruló időszakáról.

Kérjük, fogadja el meghívásunkat, legyen a vendégünk a megnyitón és a június 15-én záruló kiállításon!

A Városi Múzeum munkatársai