A modern magyar festészet remekeiből

moma banner furedkult web

A modern magyar festészet remekeiből válogató kiállítás nyílik Balatonfüreden.

2015. augusztus 22 – 2016. január 3.
Vaszary Galéria

Megnyitó: 2015. augusztus 21. 19 óra, megnyitja: Radnóti Sándor esztéta

A magyar festészet történetének legmozgalmasabb és legváltozatosabb szakasza az 1896-tól napjainkig terjedő több mint száz év. A 19. század végén az akadémizmus ellenében szerveződő nagybányai festőiskola élén Ferenczy Károly adta meg a lökést ahhoz a folyamathoz, amely az egyetemes fejlődés különböző irányzatai felé tájékozódva alakította ki a modern magyar festészet sokszínű képét.

A pályája kezdetén francia indíttatású Rippl-Rónai vagy Czóbel, az erőteljes formavilágú Nyolcak, az avantgárd élvonalába tartozó Kassák vagy a Bauhaus tanáraként is ismert Moholy-Nagy, a Bartók szellemiségét követő szentendrei iskola, vagy utóda, a második világháború után alakult Európai Iskola tartoznak többek között annak a hídnak tartópillérei közé, amely napjaink nemzetközileg is ismert mesterein, mint Keserü Ilonán, Nádler Istvánon és másokon át vezet a legfiatalabbakig.
Kovalovszky Márta A modern magyar festészet remekei című könyvét a Corvina Kiadó 2005-ben jelentette meg. A kiállításon bemutatandó válogatás ennek a könyvnek a koncepcióján alapszik. Terveink szerint a látogatók az elmúlt évszázad magyar festészete egy-egy korszakának jellemző mestereivel találkozhatnak. A festményeken kívül reprodukciókat is szerepeltetünk, így szinte az évszázad összes fő áramlatát bemutatjuk a kiállításon. Az egyre növekvő ismeretségű és látogatottságú balatonfüredi Vaszary Galéria kitűnő helyszín egy ilyen, a modern magyar művészettel átfogóan foglalkozó kiállítás megszervezésére. A magyar képzőművészetben járatos vendégek mélyebb betekintést nyernek a témába, a kevésbé tájékozottak pedig áttekintést kapnak a korszakról. A kiállításra kerülő műtárgyakat különböző múzeumi és magángyűjteményekből kölcsönözzük.

Kurátor: Kovalovszky Márta Széchenyi-díjas művészettörténész.

Megnyitó: 2015. augusztus 21. 19 óra, megnyitja: Radnóti Sándor esztéta

moma meghivo mail web1

moma meghivo mail web2

moma plakat furedkult web