A Mikulás rakétája

A délszláv háborúban megélt élményekből táplálkozik Tóbiás Krisztián költő frissen megjelent kötete, A Mikulás rakétája. A Turi Lilla rajzaival gazdagon illusztrált kötet nem kisgyermekeknek szól, inkább afféle felnőtt mesekönyv – állítja a szerző.

Mi történik akkor, ha a Mikulás rakétával sétál? Nem a gyermekek kezében látható játékpuskával, hanem emberéletek kioltására alkalmas fegyverrel. Aki ünnepi, újabb Mikulás-mesekönyvre számít, az csalódni fog, A Mikulás rakétája ugyanis elsősorban felnőtteknek szóló mesekönyv, egyfajta betekintés a gyermekek mesevilágába. Ezt jelzi a hátoldal felirata is: „12 éven felülieknek!”, és a tartalom sem ígér mást: hamisítatlan vajdasági táj, háború és háború, egy ország leépülésének éles pillanatképei, szertefoszló jugoszláv álom.

– A felnőttek meghoznak bizonyos döntéseket, amik elindítanak egy esemény-sorozatot, a végén pedig ott állnak a gyerekek. Ők csupán elszenvedői minden egyes döntésnek. Az én esetemben ez a könyv konkrétan a balkáni háborúról szól, ahol a felnőttek meghoztak egy döntést és a sor végén ott voltak a gyerekek, akiknek semmiféle beleszólásuk nem volt. Együtt kellett élniük a kialakult balkáni helyzettel, a háborús hétköznapok beépültek az életükbe, a lelki- és mesevilágukba. Megírtam, hogyan változik a sétáló Mikulás rakétája egy teljesen más szimbólummá, miközben a fejünk fölött is rakéták repülnek – idézte fel az író.

A kötet a Fiatal Írók Szövetsége Hortus Conclusus sorozatának hatvanadik kötete, a gazdag illusztráció Turi Lilla alkotása.

– Három évvel ezelőtt kezdtem el írni ezt a könyvet, februárra lett készen a kézirat – mondta Tóbiás Krisztián. – Révész Emese művészettörténésznél jártam a budapesti Képzőművészeti Egyetemen, ő mutatta meg nekem a tavalyi illusztrációs fesztivál kiállítási termét. Ott találkoztam Turi Lilla grafikáival és gyorsan eldőlt bennem, hogy az új könyvem egy illusztrált kötet legyen. Szerencsére Lilla vállalta a feladatot, így a közös munkák pár héttel ezelőtt jött ki a nyomdából.

Tóbiás Krisztián legújabb kötete megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban, Balatonfüreden a Vaszary Galéria boltjában és interneten is megrendelhető.