A matematikus-világ a Vaszary-ra figyelt

Balatonfüreden rendezték meg a 2. Nemzetközi Heurisztika Konferenciát, melynek témája a kreatív gondolkodás motivációja, orientációja és modellezése volt. Egyszerűbben: a heurisztika a problémamegoldás tudománya, aminek területei ma már a matematikától a pszichológián át a mesterséges intelligenciáig terjednek, ezáltal mindennapjaink részesei.

Igen tekintélyes résztvevő és előadó gárda gyűlt össze, a teljesség igénye nélkül a képviselt intézmények:

Temple University, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kaposvári Egyetem, University of Pennsylvania, Corvinus Egyetem, Johannes Kepler University Linz, University of Jyväskylä Finnország, Pécsi Egyetem, Pannon Egyetem , MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Partium Christian University, MTA Természettudományi Kutatóközpont, University of Sussex, Stanford University, California State University, Debreceni Egyetem.
Plenáris előadást tartottak: Dienes Zoltan, Klein Sándor, Mérő László, Pléh Csaba. Videó kapcsolaton keresztül szóltak: Lavicza Zsolt, Fenyvesi Kristóf, Deborah Stipek.

A Vaszary Galériában rendezett konferenciának része volt a diákok számára kiírt, A Gondolkodás Anatómiája című pályázat eredményhirdetése, és a nyertesek munkáinak a bemutatása is. A díjazottaknak Bóka István, Balatonfüred polgármestere adta át a jutalmakat. A tanévkezdés előtti diáknapra szervezett Élményműhely középpontjában a matematika és a művészetek kapcsolata állt, melyen a résztvevők egy térbeli fraktál (nagyon szabálytalan, matematikailag definiálható térbeli alakzat) felépítését is bemutatták.

A konferenciát a szervezők az egyik leghíresebb magyar származású matematikus, Pólya György emlékének szentelték, akinek emlékfája van a Tagore sétányon lévő Nobel díjasok parkjában, és aki szerepel a Zsidók és Csúcstechnika; Einsteintől napjainkig című, zsinagógabeli kiállításon is a matematikusok között. Pólya sok száz cikket és rengeteg könyvet írt, ezek közül talán a leghíresebb A Gondolkodás iskolája, amely ma is alapmű a problémamegoldást tanító tanár-, és tudósgenerációk számára.
A konferencia zárásaként Bóka István polgármester és dr. Benedek András György az MTA Pólya György Heurisztikai Albizottságának vezetője, a konferencia szervezője, valamint a Lóczy Gimnázium és a Zsidó Kiválóságok Háza képviselői koszorúztak a Pólya emléktáblánál.

Olti Ferenc