A kultúra mi magunk vagyunk!

A kultúra mi magunk vagyunk, a közösségünk. Ma tehát magunkra kell figyelnünk, építenünk a kultúrát, ahogy azt kétszáz évvel ezelőtt a füredi polgárok tették – fogalmazott a Magyar Kultúra Napján tartott ünnepi beszédében Navracsics Tibor uniós biztos. A rendezvényen átadták Balatonfüred kulturális díját, amelyet Zsár Éva vehetett át.

– Történelmileg a magyar kultúra egyik fővárosa Balatonfüred. Kétszáz évvel ezelőtt, miközben Kölcsey a Himnusz kéziratát tisztázta, első virágkorát élte Balatonfüred. Itt zajlott a polgári kultúra forradalma, a füredi polgárság új kultúrtörténetet nyitott, élte a maga civilizált, európai életét – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa az Anna Grand Hotelben rendezett ünnepségen.

Mi a kultúra? – tette fel a kérdést az uniós biztos. Talán a magyar irodalom? A festészetünk vagy a zenénk? A zenénk, amely a leghíresebb magyarokat adta a világnak, és amelyben leginkább lehet mintát venni a magyar géniuszról?

– A kultúra leginkább mi magunk vagyunk. Rajtunk múlik, hogyan marad fent a magyar nyelv illetve a térben és időben is nagyon erős közösségünk. Az a feladatunk, hogy figyeljünk magunkra. Zajlik egy asszimiláció, az általános igénytelenség a közbeszédben, az emberi kapcsolatokban, ne hagyjuk, hogy ez az igénytelenség kikezdje a kultúrát, építsük azt, ahogy kétszáz évvel ezelőtt tették a fürediek – zárta beszédét Navracsics Tibor.

Az Anna Grand Hotelben rendezett ünnepségen átadták a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést, amelyet Zsár Éva énektanár-előadóművész, énekkarvezető vehetett át.

Az ünnepségen a Kaposvári Egyetem Rippl Rónai Művészeti Karának színészhallgatói adtak rövid műsort, majd Földes László Hobo szavalt és énekelt Ady Endre verseket.

Zsár Éva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után 1981-től szolfézs- magánének tanárként helyezkedett el a Ferencsik János Állami Zeneiskolában, melynek alapító tagja. Az 1980-as és 1990-es évek elején ő szerkesztette a Balatoni népdalok CD felvételt, melyen közre is működött. 1993 és 1997 között Musical Stúdiót hozott létre, ahol nemcsak zeneoktatás, hanem hangszeres tanítás, drámajáték és táncos munka is folyt. 1999–2000. évben a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium énekes kamara együttesével Helikoni Aranyérmet nyert.
Nevéhez fűződik a Brillante Éneklő Egyesület, és a Füredi Dalszínház létrehozása. Kórusával számos fellépése volt országszerte, sőt külföldön is. Sok tanítványa került zenei pályára, közülük néhányan országos, vagy megyei versenyek résztvevői, helyezettjei voltak.
Zsár Éva mai napig tanít, énekel, jelenleg is két énekkart vezet. A napokban lesz fellépése a városban. A városért kifejtett sokszínű és sokoldalú tevékenysége elismeréseként vehette át a Balatonfüred kultúrájáért díjat.

(2019.01.21.)