Hírek

A gitár azt mondja: I love you

13 év, 32 ország, 2264 fellépő és 1400 diák – számokban kifejezve ez is lehetne a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál mérlege. Ennél azonban jóval többről van szó. Svéd körömspecialistáról, lasszóval kergetett gitártanárokról, a világ első gitárfesztiváljáról és a lélekhez közel álló gitárhangról is beszélgettünk a fesztivál szervezőjével, Eötvös József Liszt-díjas gitárművésszel.

bővebben

Hol lakik a zene?

A zene odafent van! Minden korszakban csak néhány kivételes ember rendelkezik megfelelő antennákkal, hogy ezt fogja, dekódolja, és mindenki számára hozzáférhetővé tegye.
Vukán Györgyöt idézve kezdte előadását Freund Tamás neurobiológus a Tempevölgy folyóirat Polihisztor című rendezvényén. Juhász Előd zenetörténész és Cserép Csongor pszichológus is csatlakozott az előadáshoz.

bővebben

Teremtés az üres papíron

Attól lehet félni, az ember öregkorára lehülyül, de amíg ez bekövetkezik, addig is íróként megvan a lehetősége, hogy az üres papíron teremtsen valamit, világot építsen.
Az idei Könyv-Bor-Jazz fesztivál megnyitó előadása után Háy János József Attila-díjas íróval egy elképzelt mesevilágról, száraz fehérborokról és jazz-zenés verselésről beszélgettünk.

bővebben

A misztikus vulkán – Lesznai Anna

Lesznai Anna, a huszadik század magyar kultúrtörténetének egyik legérdekesebb alakjának sokrétű művészetét bemutató tárlat nyílik majd augusztusban, a Vaszary Galériában. Egy emancipált, eseménydús életet élő nő, aki nem csupán gazdag személyiséggel, de szerteágazó művészi tehetséggel és kimagasló intellektuális képességekkel is rendelkezett.

bővebben

Traumákra adott művészi reflexiók

Dr. Levendel László tüdőgyógyász és felesége, Lakatos Mária reumatológus csaknem százötven darabból álló képzőművészeti gyűjteményéből közel nyolcvan látható a Vaszary Galériában. A műtárgyak bemutatása mellett a tüdőbetegség hátterére is kitér a kiállítás. Levendel állította: a psziché és az azt befolyásoló szociális viszonyok döntő szerepet játszanak a testi bajok kialakulásában.

bővebben

Menedék a tüdőszanatóriumban

Dr. Levendel László sajátos gyűjteménye a Vaszary Galériában. A tárlat bemutatja a gyűjtőt és a legendás orvost, egyben betekintést ad a Kádár-korszak rejtett nyilvánosságának egyik jelentős szellemi műhelyébe.
Anna Margit, Derkovits Gyula, Kassák Lajos, Kondor Béla, Ország Lili, Vajda Lajos – néhányan a kiállításon szereplő alkotók közül.

bővebben

Finom különbségek, vad feszültségek

Kispolgári romantika, klasszicizmus ugyanakkor ellentétek és feszültségek. A Szépművészeti Múzeum Cilinder és Lokni című osztrák, mintegy negyven alkotásból álló képválogatása illetve a Fővárosi Képtár Gyűjteményéből származó, a magyarországi biedermeiert bemutató kollekció látható a Vaszary Galériában.
Múlt idők átélt regénye – Biedermeier kiállítás.

bővebben

Jókai nyomában

A nagy, klasszikus és egyben szenvedélyes írónak állított ismét emléket a város a hagyományos Jókai Napokkal. Füredhez, a tájhoz több szállal kötődő romantikus író szellemiségét több program is megidézte. De az élet nemcsak irodalomból állt Jókainak sem, ezért ezúttal is megrendezték az elmaradhatatlan gasztronómiai partit a Koloska völgyben.

bővebben

Kultúra gyerekeknek

A 29 millió forintos program keretében az óvodás korúaktól az általános iskolás gyerekeken keresztül a 24 éves korú diákokkal bezárólag, több korosztályt megszólító foglalkozásokat tartanak majd a városban, amelyek játékos formában fejlesztik az önkifejezést és kreativitást ugyanakkor az elméletre is hangsúlyt fektetnek.

bővebben

Iratkozzon fel hírlevelünkre