Hírek

Az élet értelme – Kezdődik a Kisfaludy Színházi Fesztivál

Mácsai Pál és Lukács Miklós cimbalomművész Örkény estjével kezdődik az idei Kisfaludy Színházi Fesztivál. Az élet értelme – egypercesek száz percben című esten Örkény István novellái hangzanak el, de az irodalom mellett fontos szerepet kap a zene is. Mácsai Pál színész-rendezőt kérdeztük.

bővebben

Séf a fotókiállításon

A Múzeumok Éjszakáján Szőke András tartott tárlatvezetést a Vaszary Galéria Balatoni nyár című kiállításán. A Taliándörögdön élő filmrendező két évvel ezelőtt a füredi Daumier-kiállításon már megnevettette a közönségét, így borítékolni lehetett, hogy a mostani, szépszámú érdeklődő sem fog mellette unatkozni.

bővebben

Az éltető víz és az ember, aki megfesti azt

A Vaszary Galéria tárlatán itt van a realista festészet atyjának számító Gustave Courbet, a hazai művészek sorát pedig, többek között Benczúr Gyula, Csók István, Vaszary János, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál fémjelzi. A Folyók, tavak, tengerek – Az éltető víz című kiállítás a nyár egyik legszerethetőbb programjának ígérkezik.

bővebben

Irodalom zenével és borral – Könyv-Bor-Jazz Fesztivál

Kulturális fesztivál a 90. Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódóan. Minden nap kötet bemutatók, fontos könyvek és szerzőik, beszélgetés a szavak erejéről, esténként pedig szabadtéri koncertek. Hangulatos kulissza, a Vaszary Villa rózsakertjével és a sétáló utcává avanzsált Blaha utcával. Könyv-Bor-Jazz Fesztivál június 14-16. között.

bővebben

Egy lélekhang a Vaszary kertjében

Idén egy nemzetközi sztár látogat el a Könyv-Bor-Jazz Fesztiválra. Vinx, a Berklee Egyetem énekprofesszora, nemzetközi sztárok duópartnere, június 14-én, pénteken, este nyolckor koncertezik a Vaszary Villa kertjében. Cher, Stevie Wonder, Tom Jones és Sting után a balatonfüredi közönség énekelhet együtt a nagy jazzhanggal. Banai Szilárdot, a Silhouette & Vinx vezetőjét kérdeztük az együttesről.

bővebben

Az éltető víz – Új kiállítás nyílik a Vaszary Galériában

A Vaszary Galéria tárlata a víz hétköznapi élethez kötődő kérdésköreiből válogat a 19. századi nemzetközi – döntően francia – és magyar remekművek között. Itt lesz a realista festészet atyjaként számon tartott Gustave Courbet, a hazai művészek közül pedig, többek között Benczúr Gyula, Csók István, Vaszary János, Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál.

bővebben

Nívódíjas a Vaszary Galéria

Nívódíjat kapott a város emblematikus épülete, az egykori hercegprímás villája. A Csomay Kálmán Építőipari Nívódíjat a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara, a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adományozta az építtető füredi önkormányzatnak, a tervezőnek, a kivitelezőnek és az üzemeltetőnek.

bővebben

Ezeréves kortárs zenét éneklünk

A Szent Efrém férfikar megalakulásakor három fontos célt tűzött ki maga elé. Megismerteti és megszeretteti a zenerajongókkal a bizánci egyház vokális zenéjét. Műsorán tartja a nagy magyarok, Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti muzsikáját, valamint a nemzetközi kortárs zene új alkotásait. A Füreden koncertező férfikar művészeti vezetőjével, Bubnó Tamással beszélgettünk.

bővebben

Díjazták a város múzeumait

Szakmai díjat kapott a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. A Közösségi múzeum elismerést először adták át a Nemzeti Múzeumban rendezett ünnepségen. A 16 elismerésben részesült múzeum közül 10 a legmagasabb szintet érte el, köztük a Füredkult Kft. – a djazott kulturális intézmények folyamatosan bevonják a közösségi élet szereplőit, a helyi lakosokat a döntéshozatalba.

bővebben

Iratkozzon fel hírlevelünkre